Kuchnia australijska początkowo była podobna do tego, co można było znaleźć na angielskich stołach. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ to właśnie osadnicy z Wysp Brytyjskich byli pierwszymi, którzy zamieszkali na tym kontynencie.

Jednak czasy się zmieniły i dzisiaj kuchnia australijska to ogrom różnych smaków, jakie są w stanie sprostać oczekiwaniom wielu osób. Na stole może zagościć ryba z frytkami, mięso, ciasto biszkoptowe i wiele innych rarytasów. Jedna z najważniejszych rzeczy, jeżeli chodzi o jedzenie w Australii, to dania tradycyjne Aborygenów. Tym potrawom również należy poświęcić chwilę uwagi będąc w Australii.

Vegemite i beza Pavlova na deser

Australijska kuchnia to przede wszystkim vegemite. Jest to tradycyjne australijskie danie, która na pierwszy rzut oka może przypominać krem czekoladowy. Odpowiedzialny jest za to kolor tej brązowej pasty, jaka przyrządzana jest na wyciągu z drożdży. W ogóle nie jest ona słodka. Bardziej można powiedzieć, że jest ona słona. Jej smak przypomina nieco doskonale znaną wszystkim przyprawę magi. Co ciekawe, Australijczycy używają tej pasty do smarowania chleba. W ten sposób powstaje przysmak, który można spożywać na śniadanie.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że beza Pavlova, która zachwyca swoim słodkim smakiem na całym świecie, tak naprawdę związana jest właśnie z tym krajem. Kuchnia australijska pozwala cieszyć się tym wyjątkowym deserem, który podawany jest z polewą (np. malinową) i dodatkami w postaci świeżych owoców. Tak naprawdę jest to rarytas, który można aktualnie przyrządzać zgodnie ze swoimi potrzebami. Jednak warto spróbować tej bezy, która zostanie przyrządzona przez najlepszych australijskich szefów kuchni.

Oryginalna kuchnia australijska – jakie potrawy z mięsa można tam zjeść?

Tutaj na wszystkie osoby może czekać prawdziwe zaskoczenie, ponieważ w wielu restauracjach można otrzymać stek, który zostanie przyrządzony z mięsa kangura lub strusia. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ rdzenni mieszkańcy Australii przyzwyczaili się do tego, że jedzenie pozyskiwali z buszu. Czasy się zmieniły, ale do dzisiaj stosowane są pewne praktyki. To właśnie dlatego wśród australijskich potraw nie brakuje tych, do jakich używane jest mięso dzikiego ptactwa, jaszczurek, węży, a nawet żółwi. Aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednie ilości białka, to mieszkańcy spożywają wszelkie insekty, a zwłaszcza larwy owadów. Ich najlepszy smak można pozyskać piekąc je w popiele. Mieszkańcy przyznają, że larwy owadów smakują wtedy jak kremowa kukurydza. Kuchnia australijska oferuje możliwość przyrządzenia wyżej wymienionych mięs na różne sposoby.

Jedną z ciekawszych propozycji, jeżeli chodzi o mięso, jest emu. Polecane z tego względu, że zawiera ono kilkukrotnie więcej żelaza niż wołowina. Do tego niska zawartość cholesterolu sprawia, że jest to świetny dodatek do pizzy. Bardzo popularna jest także zapiekanka z emu. Ewentualnie, można podawać mięso na zimno.

Orzechy makadamia

Są tu niezwykle popularne, ponieważ pochodzą one dokładnie ze wschodniej części tego kontynentu. Wiele osób chętnie spożywa je na surowo, co też jest korzystne dla zdrowia. Można jednak także znaleźć orzechy makadamia oblane czekoladą. Co ciekawe, można je również wykorzystać jako dodatek do różnych dań – tych na słodko i na słono. Ciasto biszkoptowe oblane czekoladą z dodatkiem tych orzechów, zasmakuje wielu osobom. Niektórzy wykorzystują orzechy do pieczenia chleba lub do jagnięciny. Orzechy makadamia polecane są m.in. z tego względu, że nie tuczą, a na dodatek pozytywnie wpływają na urodę.

Kuchnia australijska – jakie przyprawy?

Potrawy australijskie są w stanie zaskoczyć swoim smakiem wiele osób. Po części odpowiedzialne są za to przyprawy, jakie używane są przez tamtejszych kucharzy. Kardamon, kolendra, szafran, chili, bazylia czy trawa cytrynowa – oto podstawa dla osób odpowiedzialnych za przygotowanie popularnych dań. Dania australijskie to tak naprawdę mieszanka kuchni tajskiej, nowozelandzkiej, angielskiej, indyjskiej, japońskiej, a także śródziemnomorskiej.

Będąc w Sydney lub w innym australijskim mieście, nie można odmówić sobie lamingtons, czyli kolejnego ciasta biszkoptowego., Kalmary z solą i pieprzem są bardzo szybkie do zrobienia. Weet-Bix polecane jest na śniadanie. W szczególności, jeżeli ktoś zwraca uwagę na to, co znajduje się na jego talerzu. Tradycyjna kuchnia australijska to ogromna ilość potraw, których należy spróbować, aby przekonać się, że można się mile zaskoczyć.