Filipiny są krajem chętnie odwiedzanym przez Polaków. Można tam znaleźć wiele zabytków, świątyń, miejsc pełnych zieleni. Kuchnia filipińska należy do popularnych, a jedzenie na Filipinach nie kosztuje drogo. Jest to kulinarny majstersztyk, a przysmaków w tym kraju warto spróbować. Sprawdź, co zjeść na Filipinach!
Spis treści:
Jedzenie na Filipinach jest pyszne – wyrusz w tę kulinarną podróż
W tym kraju można jadać ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Dostępne są dania lekkie, bez tłuszczu, można znaleźć doskonałe wypieki i desery. Każda osoba jest w stanie znaleźć najlepsze jedzenie dla siebie, nacieszyć się nim i jadać bardzo smacznie i niesamowicie zdrowo. Poza tym kuchnia filipińska nie jest droga.
Filipińska kuchnia – co warto wiedzieć kiedy wybierasz się na Filipiny?
Filipiny są krajem pełnym uroku i atrakcji. Rum można próbować w barach i restauracjach, krewetki są przyrządzane na setki sposobów, a azjatycki smak jest niezapomniany. Uliczny bar jest doskonały – oferuje dania smaczne, zdrowe i pachnące. A na deser sprawdzi się banan.
O kuchni filipińskiej – kulinarna podróż przez azjatyckie smaki
Gotować potrafi wielu Filipińczyków. Warto podróżować śladami gastronomii i smaków, grillować mięsa, ryby i owoce morza. Knajpka na ulicy to miejsce najlepsze – tam jedzą lokalsi, więc lubią też tam jadać turyści. Grill i to, co na nim powstaje zawsze się sprawdzi. Nie trzeba wiele: wieprzowina, pieczywo, kawałki kurczaka, aby ugotować coś przepysznego. Gotowanie na głębokim tłuszczu sprawdza się doskonale. Soczysty kurczak i smaczne piwo San Miguel lub Red Horse albo rum Tanduay – na taki zestaw można trafić niemal wszędzie. Kurczak jest mięsem lekkim, które można smażyć na głębokim tłuszczu, grillować, podawać z przyprawami. Kawałki kurczaka z kośćmi, świeżo złowione ryby, kawałki wieprzowego mięsa lub kraby – oto z czego powstają tutejsze dania. Mięsny posiłek to nie jedyny wybór. Wegetariańskie jedzenie na Filipinach także jest doskonałe. Wybierasz się na Filipiny? Rarytas w tym kraju czeka na Ciebie niejeden. Knajpa na ulicy jest atrakcją dla każdego. Warto wybrać dania z dodatkiem mleka kokosowego. Warto zjeść to, czego nie można skosztować w Polsce. Uliczne jedzenie na Filipinach ma wiele smaków, a filipińskie śniadanie można przyrządzić samodzielnie. Lokalna kuchnia jest naprawdę doskonała.
Najpopularniejsze dania filipińskie – przysmaki i lokalne specjały Filipińczyków
Filipińczycy jedzą smacznie i zdrowo. Do dyspozycji jest wiele różnych dań, które zachwycają smakiem oraz aromatem. Przykładowe dania kuchni filipińskiej to:
- Lechon, czyli pieczona świnia, soczysta, w złotej i chrupiącej skórce. Podawany jest z sosem na bazie wątroby. Serwowana jest często podczas wesel oraz przyjęć świątecznych, a turyści mogą ją kupić w restauracji i rozkoszować się jej smakiem.
- Pancit to danie na bazie makaronu. Pancit składa się z makaronu, mięsa, warzyw oraz sosu sojowego. Podaje się go na urodziny, ponieważ danie to symbolizuje długie życie. Jest naprawdę smaczne, sycące i zawiera kilka rodzajów mięsa.
- Deser o nazwie Halo Halo. Składa się z fermentowanych owoców, galaretki, leche flan, prażonego ryżu i kruszonego lodu. Całość jest mieszana z mlekiem skondensowanym. Stanowi doskonałe orzeźwienie na upalne dni.
- Smacznym obiadem jest Lumpia, czyli rodzaj naleśników. Są to smażone rożki nadziane mięsem i warzywami. Smażone są na złoty kolor, a lumpia jest albo przekąską, albo częścią głównego dania.
- Bibingka to tradycyjne i lubiane filipińskie ciasto stworzone na bazie ryżu. Ten miękki, wilgotny placek serwuje się z masłem, cukrem i tartym kokosem. Szczególnie w Boże Narodzenie jest to bardzo popularny deser.
- Godne spróbowania jest Tapsilog, czyli danie złożone z cienkich plastrów marynowanej i smażonej wołowiny, smażonego ryżu oraz jajka na miękko. Takie danie dostarczy energii na cały dzień.
- Sinigang jest egzotyczną, dość kwaśną potrawą z owoców morza.
- Nadziewany kurczak o nazwie Relleno to prawdziwa poezja smaków.
Smaki tych dań podbija podniebienia lokalnych mieszkańców oraz turystów z całego świata. Po zwiedzaniu i poznawaniu Filipin warto wybrać się do baru lub kupić jedzenie na ulicy. Nie ma się czego obawiać – dania są zdrowe i pyszne.
Jedzenie na Filipinach – mięsa, warzywa, owoce morza, owoce i dodatki
Filipińskie dania są naprawdę bajeczne. Świeże owoce morza, warzywa, ryż, przyprawy i powstają potrawy naprawdę niebanalne i unikatowe. Kurczak też dość często jest składnikiem filipińskich dań. Kulinarny świat tego kraju oferuje nieprzebrane bogactwa smaku i aromatu. Kuchnia na Filipinach pełna jest wpływów chińskich oraz malajskich. Podstawą filipińskiej kuchni jest ryż. Dodaje się do niego mięso lub warzywa, owoce morza, zioła oraz przyprawy. Takie danie jest naprawdę sycące, zdrowe i na dodatek bardzo smaczne.
Do potraw dodaje się orzechy kokosowe, cytrusy o nazwie kalamansi. Mango, ananasy i santol to najpopularniejsze owoce serwowane w tym kraju. Dodatkiem do dań jest sos sojowy, który jest lekki, nie tuczy, a podkreśla smak. Sos sojowy podawany jest także w innych krajach Azji.
Kraj skromnych śniadań, obfitych kolacji i… przysmaku balut
Na Filipinach jada się skromne śniadania. Bułeczka z dżemem i kawa to całe śniadanie. Później Filipińczycy jedzą merendę, po sjeście, a ok. godziny 19.00 jada się obfitą kolację. Cudzoziemcy muszą przyzwyczaić się do takiego rytmu codziennego funkcjonowania. Ciasta ryżowe oraz ciasta z manioku są bardzo chętnie spożywane. Taki deser jest sycący i niebanalny, niespotykany w krajach Europy. Puto jest bardzo słodkim ciastem ryżowym, serwowanym na deser. Balut, czyli kacze jajo z zarodkiem, jest potrawą narodową. Dla Europejczyków jest to potrawa bardzo trudna do spożycia oraz zaakceptowania. Filipińczycy zajadają się nią i bardzo lubią takie danie. Są do niego przyzwyczajeni od dzieciństwa, nie ma w nim nic niezwykłego ich zdaniem.
Podsumowując, filipińska kuchnia jest bogata, oferuje wiele smaków i daje niesamowite wrażenia. Jedzenie na Filipinach jest naprawdę doskonałe i w dodatku w niewysokiej cenie. Pyszne dania są tym, czego chętnie spróbują turyści, osoby odwiedzające ten wspaniały kraj. Aromatyczne dania rozpieszczają kubki smakowe i dają wiele wrażeń.

Bloger i pasjonat podróży, który uwielbia odkrywać nowe miejsca i kultury. Ceni inspirujące spotkania z innymi blogerami podróżniczymi, dzieląc się doświadczeniami i historiami z wypraw.