Kuchnia japońska – charakterystyka jednej z najzdrowszych kuchni świata

Awatar Michał Turoń

Ludzie są różni i mają różne zwyczaje. Doskonale jest to widoczne, kiedy zwracamy uwagę na potrawy znane w konkretnym kraju. Czym charakteryzuje się kuchnia japońska i dlaczego jest warta zainteresowania?

Kuchnia japońska to przede wszystkim wykorzystanie ryb, wodorostów, rozmaitych owoców morza oraz warzyw. Co jeszcze można powiedzieć na temat zwyczajów Japończyków?

Kuchnia japońska – kultura jedzenia

Zanim skupimy się na tym, co Japończycy jedzą, warto zadać sobie pytanie, jak to robią? Czym charakteryzuje się japoński posiłek? Można opowiadać, że kuchnia japońska bazuje na określonych potrawach, ale jednocześnie nie sposób przejść obojętnie obok kultury jedzenia. Japończycy wykorzystują pałeczki (hashi). Podczas nakrywania do stołu po lewej stronie umieszcza się miseczki z ryżem, natomiast po prawej z zupą. Zupę powinno się pić z miseczki, z kolei do pozostałych naczyń powinno się sięgać pałeczkami.

Przed jedzeniem wypowiada się formułę grzecznościową, którą można tłumaczyć jako pozwolenie sobie na przyjęcie poczęstunku. Po spożyciu posiłku również wypowiada się formułę grzecznościową – tyle że to jest podziękowanie za posiłek i podkreślenie tego, iż jedzenie było bardzo smaczne.

Charakterystyka potraw – smażone sushi? Czy bulion dashi i zupa ramen

Pierwszym skojarzeniem z japońskimi przysmakami jest oczywiście sushi. Wielu nie jadło, ale z pewnością niemal wszyscy słyszeli. W dosłownym tłumaczeniu jest to kwaśny ryż. Główny składnik japońskiej kuchni to specjalna odmiana gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym. Niektórzy mogą też mówić o sushi jako o surowej rybie zwiniętej w ryżowej rolce (rybą tą może być m.in. węgorz, łosoś czy miecznik). Można to zrozumieć, aczkolwiek w sushi możemy znaleźć surową, jak i pieczoną rybę. Krótko mówiąc, są różne rodzaje sushi. Do tego owoce morza, warzywa, grzyby, wodorosty nori czy japoński omlet tamago. Oczywiście wszystko trzeba też odpowiednio przyrządzić, ale to temat na inny tekst.

Sushi to klasyk, ale nie oznacza to tego, iż należy zapominać o innych azjatyckich przysmakach. W ostatnim czasie sporą popularnością cieszy się choćby ramen, czyli rosół z makaronem. Popularną japońską zupą jest też miso. Często podaje się ją z tofu, rybami czy wakame. W ogóle podstawą wielu zup (ramen i zupa miso mogą posłużyć za przykłady) jest bulion dashi.

Polecamy też:  Jedzenie na Filipinach jest pyszne – wyrusz w tę kulinarną podróż

W Japonii można też zetknąć się z tempurą. To ciasto z mąki pszennej przygotowywane w głębokim oleju. W tempurze można przyrządzić warzywa, ale i np. krewetki.

Teriyaki, sosy i soja – przepisy kuchni japońskiej

Warto też pamiętać o tym, że nie chodzi tylko o produkty. Spójrzmy na teriyaki – to kulinarna sztuka Japonii, która polega na grillowaniu/pieczeniu ryb lub mięsa. Sekret teriyaki ukryty jest w marynowaniu. Możemy mówić o marynacie tare na bazie sosu sojowego, cukru i wina. Uwagę zwracają też sosy japońskie. Bardzo popularny jest sojowy, ale nie można też zapomnieć o sosie teriyaki. Nie bez znaczenia jest też wasabi – japoński ostry chrzan. Charakterystyczna dla kuchni japońskiej jest też soja natto. Natto to sfermentowana pasta sojowa o japońskim rodowodzie.

Jak widać, dodatki do posiłków mogą mieć duże znaczenie.

Japońskie potrawy – ile posiłków?

Tradycyjny japoński posiłek składa się z pięciu dań. Chodzi o miskę ryżu, miskę zupy czy trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy posiłków. Kilka lat temu można było usłyszeć, że większość mieszkańców średnio spożywa trzy posiłki dziennie. Dobrze też spojrzeć w stronę japońskich deserów – choć naturalnie trzeba uważać, aby nie przesadzić (jak to ze słodyczami). Świetnym przykładem są mochi – kuliste lub podłużne kluski.

Siłą japońskich przysmaków jest na pewno prostota. Japończykom zależy na tym, aby było szybko i zdrowo. Warto też zauważyć, że Japonia jest krajem, w którym ludziom zależy na tym, aby przyrządzać piękne posiłki. Wygląd spożywanych dań także ma znaczenie! Ponadto można rozmawiać o formie surowej, jak i gotowaniu czy smażeniu.

Kuchnia w Japonii – łosoś, miso i marynata

Japońskie przysmaki można określić najzdrowszą kuchnią świata. Z pewnością spora część z nas wie, że kuchnia japońska słynie np. z sushi, ale zawsze warto też sprawdzić szczegóły – jaki ryż do sushi będzie właściwy? Możemy też rozmawiać np. o smażeniu z wykorzystaniem głębokiego tłuszczu czy oleju. Każdy kraj ma w swojej kuchni coś nietuzinkowego. Wypada również podkreślić, że Japonia to nie tylko ryby. Wystarczy wspomnieć warzywa i wodorosty. Poza tym ten tekst jest streszczeniem tego, co warto wiedzieć o japońskiej kuchni – pominęliśmy sobie choćby shitake. Twardniki japońskie (tak można je określić) rosną niczym grzyby po deszczu. Dobrze też spojrzeć na tsukemono, czyli japońskie pikle. Gdyby kogoś interesowały alkohole, oczywiście jest sake.

Różnorodność tej aromatycznej kuchni może być wspaniałą kulinarną podróżą, do której gorąco Was zachęcamy.