Choć kuchnia filipińska cieszy się coraz większą popularnością, to po dziś dzień wiele osób nie wie, jakie są jej główne założenia. Jest to jednak poważny błąd, albowiem przysmaki z Filipin uchodzą za wyróżniające się w skali ogólnoświatowej.

Kuchnia filipińska jest uznawana za bardzo niecodzienną. Wykazuje ona silne wpływy malajskie oraz chińskie i choć wiele osób jej nie docenia, to w praktyce ma ona szerokie spektrum zalet. Jest ona bogata nie tylko w owoce morza, ale także ryż, makarony czy wieprzowinę. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.

Adobo, czyli z czego znane są Filipiny?

Mówiąc o topowych azjatyckich posiłkach, nie można nie wspomnieć o adobo. Głównym elementem tego dania jest kurczak i choć z pozoru wygląda ono bardzo prosto, to z pewnością warto spróbować ten przysmak. Do wykonania adobo potrzebny jest nie tylko kurczak, ale też cebula, czosnek, sok z limonki czy ocet z białego wina. Kuchnia Filipin cechuje się tym, że jest bardzo uniwersalna, dlatego też potrawę adobo można obficie przyprawić, wedle własnego uznania. Wyjątkowy smak adobo wynika przede wszystkim z tego, że kurczak podczas przyrządzania tej potrawy jest starannie podsmażany, na złoty kolor ze wszystkich stron. Kuchnia Filipin w dużej mierze bazuje na mięsnych potrawach, a adobo jest tego doskonałym potwierdzeniem. Danie to jest prawdziwym rajem dla podniebienia, dzięki czemu świetnie sprawdzi się u fanów świeżutkich dań. Jeśli jesteś fanem kuchni hinduskiej i malajskiej, to wielce prawdopodobne, że również kuchnia fusion z Filipin przypadnie Ci do gustu.  Podczas pobytu w Manili bądź na filipińskiej plaży powinieneś także skosztować potrawę znaną jako balut. Danie to szczególnie dobre sprawdzi się u osób, które chciałyby dowiedzieć się, jak smakuje zarodek ptaka.

Czym cechuje się lechon, czyli wizytówka Filipińczyków?

Filipińczycy szczególnie dumni są z dania znanego pod nazwą lechon. Jest to nic innego jak olbrzymie prosię nadziewane pysznymi warzywami, ziołami oraz mocnymi przyprawami, które jest serwowane w całości. Jego wyjątkowy smak to wynik opiekania prosięcia przez długi czas nad ogniem. Lechon to danie bardzo prestiżowe, które jest nieodłączną częścią wszystkich ważnych wydarzeń na Filipinach. Turyści lubiący egzotyczne smaki z pewnością powinni skosztować tę potrawę, gdyż jest ona nie tylko smaczna, ale też przyjemna dla oka. Sposób, w jaki serwuje się to danie, sprawia, że jego spożywanie to istna przyjemność. Szczególnie smacznym elementem tej potrawy jest przypieczona, chrupiąca skórka, która nadaje mięsu niesamowity urok. Jeżeli kochasz świńskie dania z rożna oraz szeroko pojęte potrawy mięsne, to z pewnością lechon – podobnie jak niemal cała kuchnia filipińska – przypadnie Ci do gustu.

Pancit bihon – jakie są zalety tego egzotycznego makaronu?

Pasję do podróżowania chcesz połączyć z odkrywaniem nowych smaków? Jeżeli planujesz wybrać się do Filipin, to oprócz charakterystycznego rumu czy kwaśnego gulaszu z mięsa musisz skosztować popularny pancit bihon. Jest to rodzaj makaronu smażonego z dodatkiem warzyw oraz kurczaka. Do posiłku tego nierzadko dodawana jest również wątróbka, która na Filipinach uchodzi za przysmak ze statusem dania najlepszego na świecie. Głównym walorem pancit bihon jest to, że w jego przypadku nie stosuje się miękkiego, ugotowanego makaronu. Posiłek ten bazuje bowiem na surowym i suchym makaronie, który nadaje potrawie wyjątkowego klimatu. Filipiny kojarzą się z tym, że wiele dań jest wzbogaconych o różne sosy i nie inaczej jest w przypadku pancit bihon. W zależności od miejsca, do dania tego dodaje się bowiem sos sojowy oraz ostrygowy, który kształtuje jego smak. Całe danie warto przyprawić czosnkiem i pieprzem dla jeszcze lepszego smaku.

Filipiński stir-frying – czym się wyróżnia to danie z owocami morza?

Jeżeli kuchnia filipińska znajduje się w orbicie Twoich zainteresowań, to godny uwagi na pewno jest stir-frying. Do przygotowania tego dania niezbędny jest wok bądź duża patelnia. Składa się ono zarówno z kiełków, jak i kapusty czy krewetek. Jeśli uwielbiasz ryby i owoce morza, to przysmak ten na pewno przypadnie Ci do gustu, Do jego wykonania potrzebna może być również marchewka, cebula czy czosnek – czasami dodaje się również jajko. Dla lepszego smaku dodaje się sos rybny, sojowy bądź ostrygowy. W posiłku tym krewetki mają naprawdę wyjątkowy urok, dzięki czemu powinny zasmakować nawet bardzo wymagającym osobom. Większość dań z Filipin ma niebywale wyrazisty i przyjemny smak i nie inaczej jest w przypadku stir-frying. Jest to niezwykle znany południowo-wschodni przysmak, który urzekł już wiele osób.

Podsumowanie, czyli czy kuchnia filipińska jest godna uwagi?

Po dziś dzień wiele osób sądzi, że kuchnia filipińska jest jedną z gorszych w Azji. Takie myślenie jest jednak olbrzymim błędem. Ryby oraz owoce morze, dania mięsne w niestandardowej formie czy pięknie podawane makarony to tylko niektóre ze specjałów Filipin. W kraju tym świetnie poczują się wszystkie osoby kochające pikantne potrawy, ale coś dla siebie znajdą także miłośnicy owoców pokroju mango, papai czy kokosów oraz smacznych napojów. Filipiny słyną z naprawdę ciekawej kuchni, dlatego też fani gastronomii w kraju tym na pewno znajdą coś inspirującego. Skosztujesz tutaj zarówno prostych dań, jak i uformowanego zarodka ptaka czy potraw z niesamowicie dużą ilością czosnku i czarnego pieprzu.