Glony w kuchni japońskiej – wodorosty kombu, wakame, nori i inne to podstawa kuchni japońskiej

Awatar Michał Turoń

Wakame to glony w kuchni japońskiej, jakie sprawiają, że kuchnia ta należy do jednych z najbardziej barwnych. Czy używa się ich tylko do sushi?

Glony w kuchni japońskiej uważane są już za prawdziwą podstawę, którą używa się nie tylko do doskonale znanej potrawy, ale także do zup, past, a także sałatek. Może nie każdy zdaje sobie sprawę, ale glony wakame i dwa podstawowe rodzaje, zaliczane są do zdrowej żywności. Warto więc bliżej zapoznać się nimi.

Glony wakame – superfood prosto z Azji do zup, sałatek i sushi

Mówi się wakame, ale oficjalna nazwa to Undaria pierzastodzielna. Zalicza się je do brunatnic. Jeżeli chodzi o naturalne środowisko, to można je spotkać w morskim świecie. To właśnie stamtąd wydostawane są one do japońskiej kuchni, gdzie doceniane są za satynową konsystencję. Ich łagodny, słono-słodki smak sprawia, że stają się prawdziwym rarytasem i podstawą kuchni japońskiej.

To przy ich pomocy przyrządza się takie zupy, jak ramen i miso. To także przekąska, jaka często znajduje się w kanapkach lub też podawana razem z sushi. Wakame to także dodatek, który stosuje się do sałatek na bazie tofu.

Warto zapoznać się z ich niezwykłym smakiem, który jest w stanie przypaść do gustu wielu osobom.

Glony w kuchni japońskiej – wakame i wartości odżywcze

Wakame to niskokaloryczny dodatek, który jest bogaty w różnego rodzaju wartości odżywcze. Wśród nich można wymienić jod, wapń, witaminy z grupy A, C, E, K, kompleks witamin z grupy B, mangan, żelazo, kwas foliowy. Nie można zapomnieć o tym, że w ich składzie znaleźć można kwasy tłuszczowe Omega-3.  Czy więc można dziwić się temu, że wakame w japońskiej kuchni doceniane jest tak mocno? To solidna porcja wszystkich składników, jakie powinien każdy człowiek dostarczać sobie każdego dnia.

Glony morskie – wodorosty kombu

Chcąc omówić glony w kuchni japońskiej, nie można zapomnieć o kombu, które należą do grupy Laminariacea. Często można spotkać się nawet z pojęciem, że nie ma prawdziwej kuchni azjatyckiej, jeżeli nie ma kombu. Są to bowiem glony, jakie można spotkać w aż 90% potrawach, jakie są tam serwowane. Kombu to wodorosty, które odegrały bardzo ważną rolę w zbudowaniu smaku Umami. To właśnie ten glon, który wpłynął na całokształt smaku. Warto poznać smak Umami, aby przekonać się, że to właśnie kombu sprawia, iż jest on tak wyjątkowy. Widząc te glony, można mieć wrażenie, że są one zepsute. Spowodowane jest to białym nalotem, który się na nich znajduje. Jest to jednak ich cecha charakterystyczna.

Polecamy też:  Kuchnia nowozelandzka – spróbuj typowych dla Nowej Zelandii potraw i wyrusz w kulinarną podróż

Kombu oprócz doskonałych walorów smakowych, to także źródło wielu cennych pierwiastków. W jego składzie znaleźć można jod, żelazo, wapń, witaminy A i C, minerały i zdrowe tłuszcze.

Przy pomocy tego glona przyrządza się japoński bulion dashi. Można je także usmażyć w głębokim tłuszczu i dodać do ramenu. W formie proszku wykorzystuje się je jako przyprawa do popcornu, sałatki oraz kanapek.

Glony nori – co warto o nich wiedzieć?

Oprócz kombu i wakame, kolejną propozycją jest nori. Są to suszone glony jadalne. Powstają one dzięki czerwonym algom, które po wysuszeniu mają dopiero kolor zielony. Ciekawostką jest to, że jest to jeden z tych glonów, który wykorzystywany jest w innych kuchniach (np. chińskiej, wietnamskiej), ale tam nori znane jest pod innymi nazwami. Co warto o nich wiedzieć?

Jest to jedna z tych propozycji, która wspiera dietę wegetariańską oraz fleksiteriańską. Doceniane są za to, że w ich składzie znaleźć można następujące pierwiastki: białko, witaminy A, K, C i z grupy B, a także wiele mikro- i makroelementów. Solidna porcja zdrowia, której nie warto sobie odmawiać.

Kizami nori to jedna z najczęściej popularnych form, czyli glony, które są pocięte w paseczki. Ewentualnie, są to klony, jakie spotyka się w gotowych arkuszach ususzone. Aby nie straciły one nic ze swojej kruchości, należy przechowywać je w szczelnym pojemniczku.

Znaleziono wiele zastosowań w kuchni dla nori, ale najpopularniejszym jest sushi. To dzięki nim przyrządza się hosomaki, futomaki, temaki, uromaki. Wiele osób bierze także arkusz nori i i zawija w nie po prostu ogórki. Można je także podać z makaronem i sałetek. Nori to świetna propozycja do tego, aby na ich bazie wykonać majonez.

Kombu czy wakame? A może nori? W glonach kombu oraz w pozostałych dwóch, można znaleźć wiele cennych pierwiastków, jakie są bardzo ważne dla organizmu ludzkiego. Warto ich spróbować, ponieważ mogą one występować nawet jako dodatek do burgerów lub hot dogów. To właśnie dzięki nim kuchnia stanie się jeszcze bardziej wartościowa i smakowita.