Kuchnia malezyjska, chińska, indyjska, indonezyjska, tajska, bliskowschodnia – tak to właśnie w skrócie kuchnia singapurska, która jest efektem spotkania się wielu nakładających na siebie kultur.

Warto poznać Singapur od kuchni. I to w dosłowny sposób. Wpływy kuchni krajów, jakie znaleźć można w bliskiej odległości od tego państwa, są tu widoczne na każdym kroku. Jaka jest kuchnia singapurska? Czego można się po niej spodziewać? Oto krótki przewodnik dla osób, które lubią dobrze zjeść.

 

Hainanese Chicken Rice – potrawa numer jeden w kuchni singapurskiej

Nie tylko zwiedzanie jest ważne, ale także tutejsza kuchnia z różnymi dodatkami, jaka wyróżnia się na tle dań europejskich.  Haianese Chicken Rice to potrawa numer jeden. Jest to ryż z kurczakiem po hajnańsku. Z południowej części Chin, gdzie znajduje się wyspa Hanai, imigranci przywieźli ze sobą danie, jakie stało się nieoficjalną potrawą Singapuru. Do przyrządzenia tej potrawy, oprócz kurczaka, potrzebna jest szalotka, imbir, liście pandan, ryż, bulion drobiowy. Wśród dodatków można znaleźć sos chilli, sos ostrygowy, imbir, a także bulion z kurczaka, które są charakterystyczne dla kuchni chińskiej. 

 

Chilli Crab z widokiem na Singapur

W kuchni azjatyckiej nie brakuje również kraba, który podawany jest z chilli. To danie, jakie składa się z owoców morza, należy zjeść w restauracji, gdzie na dodatek będzie można rozkoszować się szumem fal i pięknym widokiem. To danie dla osób, jakie nie boją się pikantnych potraw. Całość podana jest w sosie pomidorowym, który zagęszczany jest jajkiem. Często można spotkać się z tym, że krab – pocięty w kawałki – podawany jest z bułeczkami. Aby nie były one tak suche, można maczać je w sosie, który znajduje się na talerzu. Można być pewnym tego, że takie danie będzie w stanie nasycić wiele osób. 

 

Laksa, czyli pikantna zupa na talerzu

Kuchnia singapurska ma wiele charakterystycznych dań. Jednym z nich jest ta zupa, która zawsze przyrządzona jest na bazie curry i mleczka kokosowego. Najczęściej podaje się ją z makaronem vermicelli i smażonym tofu. Jednak to nie wszystko, co ta potrawa jest w stanie zaoferować. Mistrz kulinarny, który doskonale wie, jak taką zupę przyrządzać, dodaje do tego także krewetki, rybę, pokrojone warzywa i owoce takie jak cebula, chilli, ogórek, ananas. Każdy Singapurczyk wie, że takich dodatków w tej zupie należy się spodziewać. Należy uważać, ponieważ wbrew pozorom, jest to zupa bardzo sycąca i nic więcej nie będzie można już w siebie wcisnąć.

 

Kaya Toast – śniadanie na słodko

Prosto i skromnie, ale bardzo smacznie. Restauracje zdają sobie sprawę z tego, że to danie, które składa się z dwóch tostów, należy serwować na śniadanie. Oprócz tostów, znajduje się tu masło i kaya. Całość podawana jest z jajkami na miękko. Do tego dobra kawa i każdy człowiek ma ogrom energii do działania. Warto spróbować tutejszego śniadania, ponieważ tosty znane są ze swojej chrupkości. Kaya to tradycyjny chleb tostowy, który jest na dodatek słodki, więc w takim formacie zostanie podane śniadanie.

 

Chaw Kway Teow – wszechobecny smażony makaron

Smażony makaron ryżowy podawany jest w wielu miejscach. Nie tylko, jeżeli mowa jest o eleganckich restauracjach, ale także mniejszych ulicznych knajpkach. Do makaronu podawana jest na ogól mieszanka sosu sojowego i przypraw. Całość przyrządzana jest w woku. Całkiem możliwe, że właśnie dzięki temu całe danie ma zapach wędzonej kiełbasy. Danie często podawane jest także w centrach handlowych.

 

Z czego słynie kuchnia singapurska?

Chińczycy, Malajowie i Hindusi – to trzy najpopularniejsze grupy etniczne, które zamieszkują Singapur. To właśnie oni mieli najmocniejszy wpływ na to, jak aktualnie prezentuje się kuchnia singapurska, przyrządzana często na naprawdę dużym ogniu. To właśnie dzięki temu kuchnia oferuje Bak Kut Teh, czyli zupę na żeberkach wieprzowych, Acar, czyli marynowane warzywa, Curry, czyli gulasz warzywny lub mięsny, Vadai, czyli pikantne przekąski z soczewicy, Pisan Goreng, czyli smażone banany w cieście oraz wiele innych potraw.

 

Wiele grup etnicznych zamieszkujących Singapur wzajemnie dogaduje się ze sobą pokazując na jak wiele potraw można tu liczyć na co dzień. Warto spróbować dań kuchni singapurskiej, gdzie można znaleźć także: tradycyjną sałatkę indonezyjską, klopsy podawane z makaronem, gęstą zupę z mięsem i makaronem, curry puff (ciasto nadziewane mięsem i warzywami), pastę krewetkową, galaretkę sporządzoną z alg morskich, itd. Ta różnorodność kuchni sprawia, że każda osoba będzie w stanie znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.