Japoński styl życia i jedzenia podoba się ludziom. Smakowitych potraw chce spróbować każdy. Na całym świecie najbardziej znaną potrawą z tego kraju jest sushi. Ramen też ma swoich zwolenników, a kuchnia japońska zdobywa coraz większą popularność. Kuchnia japońska to kuchnia zdrowa, bazująca na warzywach, rybach i ryżu, z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Jedzenie w Japonii, którego warto spróbować? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
Spis treści:
Japońskie potrawy to nie tylko sushi – zupa miso, tempura, sashimi i inne dania kuchni japońskiej
Japońskie dania są pyszne i mają niezapomniany smak. Można je kupić w wielu miejscach, a bycie sushi masterem oznacza prestiż. Do potraw dodawany jest sos sojowy, lekki, smaczny, podkręcający smak wielu dań. Warto jadać dania kuchni japońskiej, które sycą, ale nie tuczą. Japończycy jedzą różne dania, nie tylko sushi. Może to być zupa miso-shiru z dodatkiem pasty sojowej, tofu oraz innych składników takich, jak wodorosty. Sashimi to surowe mięso, które ma wielu fanów. Tempura, czyli smażone w oleju krewetki, kalmary, małże, grzyby oraz warzywa smakują wielu osobom. Teppan-yaki to mięso i warzywa pieczone na stalowej płycie. Jest to doskonałe danie na obiad lub kolację. Yaki-mono to danie z ryb, owoców morza, mięsa pieczone na ruszcie. Age-mono to dania smażone w głębokim oleju. Po takie dania sięga naprawdę wiele osób, rezygnując z kuchni polskiej, greckiej czy włoskiej. Japońskie dania są tym, co cieszy zmysły, pachnie i daje wiele radości.
Dania dla smakoszy – onigiri i makaron soba
Dania kuchni japońskiej są odpowiednie dla smakoszy. Uwielbiają je jadać osoby w każdym wieku. Obecnie w Polsce zapanowała moda na kuchnię japońską. Nieraz klient zaczyna od sushi, a później szuka innych japońskich dań. Jest to zdecydowanie doskonały wybór i bardzo dobry pomysł na smakowite jedzenie. Japonia to kraj wielu niespodzianek, także gastronomicznych. Nawet jeśli nie odwiedziło się Azji można jadać japońskie dania w polskich barach oraz restauracjach. Japońskie dania są zdecydowanie tym, po co sięga wiele osób. Sushi ludzie robią też w domach, ciesząc się smakiem tego wyjątkowego dania – lekkiego, smacznego i sycącego. Unagi, czyli grillowany węgorz, to wspaniała ryba, która jest dobrym obiadem lub smakowitą kolacją. Polskie jest dobre, ale japońskie jest inne, egzotyczne i równie pyszne. Soba, czyli gryczany makaron, jest serwowany na zimno lub ciepło. Bardzo egzotyczny, dlatego coraz bardziej popularny oraz promowany na całym świecie. Onigiri, czyli kulki ryżowe, mogą być serwowane same lub mieć nadzienie, dość pikantne i wyraziste. Smakowita potrawa jest doskonałą przekąską lub dodatkiem do głównych dań. Lubisz egzotykę? Koniecznie sięgaj po onigiri.
Smaczne, zdrowe i wyjątkowe – yakitori i zupa oden
Dania kuchni japońskiej są smaczne, zdrowe oraz wyjątkowe. Yakitori, czyli grillowane szaszłyki z kurczaka, także są godne spróbowania. Dodawane są do nich warzywa. Wyjątkowy sposób na zaspokojenie dużego głodu to właśnie takie szaszłyki. Warzywa, tofu i ryby tworzą oden, czyli danie gotowane w bulionie. Znane jest od XIV wieku i bardzo popularne w Japonii. Po takie danie sięga naprawdę wiele osób, które lubią jadać smacznie, zdrowo oraz naprawdę wyjątkowo.
Czy Japończycy znają fast foody? Ramen, pierożki gyoza i zielona herbata
Japończycy znają fast foody, ale ich najpopularniejszym szybkim daniem jest ramen, czyli gęsta zupa, pełna mięsa lub warzyw, zwykle bardzo sycąca. W polskich barach coraz częściej można znaleźć ramen i poddać się jego urokowi. W zimie ramen będzie rozgrzewającą alternatywą dla polskiego rosołu. Znacznie lżejszą, bez zbędnego tłuszczu, a w dodatku super smaczną. Nie chcesz nic ciężkiego? Sięgnij po ramen, czasem zjedz miso i poczuj egzotyczny smak.
Szukasz egzotyki? Kup sobie doskonałe jedzenie rodem z Japonii, pyszne, egzotyczne, pełne wyjątkowych smaków, wodorostów i ryb. Może japoński omlet? A może danie z dodatkiem imbiru? Każdy znajdzie coś dla siebie. Japońskie pierożki gyoza także są znakomite. Tempura na obiad lub kolację zachwyca smakiem oraz aromatem. Orientalne potrawy dają wiele wspaniałych chwil, cieszą kubki smakowe i nie są tuczące. Zwłaszcza popite zieloną herbatą. Pałeczki to dodatkowa atrakcja. Czy masz wystarczająco dużo cierpliwości, aby nauczyć się nimi jeść?
Jedzenie w Japonii – możesz ze spokojem znaleźć w Polsce! Udon, takoyaki i inne popularne dania
Dań kuchni japońskiej jest naprawdę wiele. Nie trzeba ograniczać się tylko do sushi. Makaron udon także jest znakomity. Pyszne dania, aromatyczne zupy, duszone lub grillowane mięsa, obfitość warzyw, owoców morza, przypraw i sos sojowy to doskonałość na talerzu. Restauracji japońskich jest coraz więcej, ponieważ Polacy coraz bardziej je lubią i szukają już nie tylko sushi. Ramen bije rekordy popularności i nie ma w tym nic dziwnego. Na lekki lunch dobra jest zupa miso z fermentowaną bazą, wodorostami oraz warzywami. Odmian tej zupy jest nieskończenie wiele. Pyszna zupa miso sprawdza się zawsze i jest doskonałym pierwszym daniem. Może być także jedynym daniem w diecie osób dbających o linię. Chirashi to miska ryżu z surową rybą. Doskonałe, sycące danie, pełne kolorów oraz aromatów. Sos sojowy z wasabi nadaje pewnej pikantności temu daniu. Rybne danie jest doskonałe o każdej porze roku. Popularne japońskie dania zawitały na dobre do Polski. Nie trzeba jechać do Japonii, aby spróbować doskonałych dań, ryb i owoców morza. Dania z tego kraju warto spożywać często. Ryż z warzywami, wodorostami i krewetkami nasyci i zapewni odpowiednie wrażenia. Takoyaki to także nazwa popularnej potrawy. Od czasu do czasu ośmiornica uczyni posiłek niezapomnianym. Smacznego!

Bloger i pasjonat podróży, który uwielbia odkrywać nowe miejsca i kultury. Ceni inspirujące spotkania z innymi blogerami podróżniczymi, dzieląc się doświadczeniami i historiami z wypraw.