Upodobania kulinarne to temat, o którym moglibyśmy dyskutować długo. Nie ma też co ukrywać, że bardzo często wolimy ograniczać się do tego, co doskonale znane. Można to zrozumieć, ale w ten sposób również coś tracimy – wystarczy spojrzeć na to, z czym wiąże się kuchnia malezyjska.

Kuchnia malezyjska to przede wszystkim mieszanka trzech podstawowych grup etnicznych – indyjskiej, chińskiej i malajskiej. Ważne jest też to, że nie chodzi tylko o wykorzystywane składniki. To także mieszanka technik kulinarnych.

Malezyjskie królestwo – jak to się zaczęło?

Malezję można określić prawdziwym kulinarnym królestwem. Przede wszystkim duże znaczenie odegrały tradycje kulinarne dalekiego wschodu. Nie bez znaczenia jest też muzułmański charakter państwa. Tym samym możliwość wykorzystania produktów mięsnych jest ograniczona. Malezja jest krajem, gdzie dominują potrawy z ryżu i makaronu. Ponadto dominują zawiesiste sosy, typu curry. Uwagę zwraca też to, że ludzie często wybierają makaron ryżowy, mięso drobiowe czy owoce morza.

Inspiracja kuchnią dalekiego schodu nie oznacza tego, że w Kuala Lumpur i innych miastach dominuje to samo, co np. w Indiach. Przykładem choćby to, że Malezji bardzo często wybór pada na potrawy z mięsa wołowego. Warto również wiedzieć, że najpopularniejsze dodatki do mięs to ryż i sos.

Mięso drobiowe i mleko – jak jedzą w Malezji?

Dużą popularnością cieszą się też dania z mięsa drobiowego. Co więcej, mięso to najczęściej łączy się z mlekiem kokosowym. Nie bez znaczenia w tym wszystkim jest też wspomniane wcześniej curry. Co więcej, curry jest przyprawą, która wielokrotnie przyrządzana jest przez samych kucharzy. Warto też zwrócić uwagę na to, iż dużą popularnością cieszy się lemak nasi. To aromatyczne danie, które powstaje z gotowanego ryżu i wspomnianego mleka kokosowego. Lemak nasi podaje się z dodatkiem sosu sambal, suszonymi orzeszkami archaidowymi i smażonymi plasterkami ogórka. Do wnętrza należy włożyć jajko ugotowane na twardo. Istotne jest też to, aby przysmak ten podawać na liściach bananowca.

Ciekawe jest także to, że wiele potraw bazuje na świeżych rybach i to jeszcze złowionych tego samego dnia. Często serwowane są pasty rybne, jak i dania rybne łączone z ryżem.

Kuchnia Malezji – jakie potrawy cieszą się jeszcze zainteresowaniem?

Oczywiście to tylko namiastka tego, co warto spróbować w Malezji. Jak przystało na kulinarne królestwo, wybór jest naprawdę spory. Do popularnych dań na pewno zaliczają się następujące potrawy:

  • Asam laksa – esencjonalny, gęsty bulion z kawałkami ryby,
  • Satay – malezyjskie szaszłyki; mogą zostać wykonane z krewetek, wołowiny czy kurczaka,
  • Mee Goreng – mieszanka azjatyckiego makaronu, warzyw i pikantnego sosu; do wyboru kurczak, smażone jajko, kalmary i krewetki,
  • Crispy popiah – wegetariański specjał; pochodzi z kuchni chińskiej,
  • Roti Canai – placek roti złożony w kopertę i polany niezwykle pikantnym curry; smażony na rozgrzanej blasze (niekiedy w środku umieszcza się jajko).
  • Kaya Toast – najbardziej klasyczne śniadanie,
  • Smelly fofu – sfermentowane tofu charakteryzujące się nieprzyjemną wonią.

Klasyczne śniadanie, szaszłyki czy zupa rybna – po prostu przepisy na różne okazje.

Malezyjskie jedzenie – co powiesz na coś słodkiego?

Nie ma też co ukrywać, że zdarzają się sytuacje, kiedy chętnie rozglądamy się za jakimś deserem. Czy pod tym kątem Malezja również ma wiele do zaoferowania?

Wiele zależy od oczekiwań, ale nie ulega wątpliwości, że kuchnia Malezji słynie z deserów czy pysznych i słodkich przekąsek. Warto również spojrzeć na skład, ponieważ przygotowywane pyszności mogą zawierać nawet ziemniaki. Uwagę przyciągają też desery z owocami egzotycznymi (przykładem durian). Gdyby kogoś interesowały przepisy, oto kilka propozycji:

  • onde onde – niewielkie kulki wykonywane z zielonego ciasta ryżowego,
  • krówka – cukierek wytwarzany z mąki ryżowej i długo gotowanego cukru palmowego; możliwe dodanie mleczka kokosowego,
  • roti pisang – naleśniki z bananem w środku, zazwyczaj polewa się je słodkim mlekiem lub posypuje cukrem.

Desery przyrządzane w Malezji to uczta dla zmysłów.

Co warto spróbować podczas pobytu w Malezji?

Jak widać, malezyjskie przysmaki są odpowiedzią na naprawdę różne oczekiwania. Do tego dochodzi jeszcze muzułmański charakter państwa. Prawo islamskie wymaga, aby muzułmanie jedli wyłącznie mięso z uboju rytualnego. Możemy też rozmawiać o wpływach z innych krajów, ale każda kuchnia jest na swój sposób wyjątkowa. Poza tym różnego rodzaju nawiązania sprawiają, że powstają coraz to nowe przysmaki. Tylko się cieszyć i smakować tych wszystkich smacznych potraw.